Nόμος “δεν πληρώνω”
- Δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2013 15:51
Σε πάγωμα αποπληρωμής οφειλομένων προχωρά το Δημόσιο προς δικαιούχους ιδιώτες που χρωστούν φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Αντ' αυτού, η σχετική απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει -στην τελική φάση εφαρμογής της- αυτόματο συμψηφισμό οφειλών ιδιωτών -Δημοσίου.
Το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο το «κέρδος» είναι διπλό: αφενός θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και αφετέρου θα ασκηθεί πίεση για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων -εξέλιξη που ενδεχομένως να σημάνει τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργείου, θα αυξηθούν και οι έγκαιρες περιοδικές δηλώσεις ασφαλιστικών εισφορών, δεδομένου ότι εάν οι δικαιούχοι δεν προβούν στην υποβολή τους, τότε δεν θα εισπράξουν κανένα έσοδο από το Δημόσιο.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση
Τα παραπάνω προβλέπονται από την κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, σύμφωνα με την οποία για κάθε πληρωμή του Δημοσίου προς ιδιώτες θα απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Ειδικότερα, στην περίπτωση που υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε από φόρους είτε από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών θα συμψηφίζουν την πληρωμή με το χρέος του ιδιώτη.
Μάλιστα, στην ίδια απόφαση προβλέπεται ότι οι πληρωμές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες θα «παγώνουν» εάν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή το χρηματικό ένταλμα πληρωμής της δαπάνης θα παραμένει σε εκκρεμότητα και δεν θα εξοφλείται μέχρι ο ιδιώτης να τακτοποιήσει τις φορολογικές και άλλες οφειλές του.
Η διαδικασία
Οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου, πριν από την πληρωμή κάθε δημόσιας δαπάνης, θα επιχειρούν να διαπιστώσουν από τις εφορίες και το ΙΚΑ εάν ο δικαιούχος έχει καταθέσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Ειδικά για τις οφειλές στην εφορία, θα υποβάλλεται ηλεκτρονικό αίτημα προς τις ΔΟΥ με τα ακριβή στοιχεία (ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο) του δικαιούχου πληρωμής. Η ΔΟΥ θα προχωρά σε έλεγχο και θα ενημερώνει ηλεκτρονικά -μέσω Taxisnet- για τα αποτελέσματα του ελέγχου και των τυχόν αυτεπάγγελτων συμψηφισμών.
Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για χρεωστική ασφαλιστική ενημερότητα.
(zougla)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου