Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Bloomberg: Η πτώχευση ενός κράτους μπορεί να οδηγήσει στην πτώχευση και άλλων κρατών

Bloomberg: Η πτώχευση ενός κράτους μπορεί να οδηγήσει στην πτώχευση και άλλων κρατών

EuropeanUnion01-01july2013
Σε μελέτη της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Μινεάπολις αναφέρεται ο Simon Kennedy του BLOOMBERG Europe Tops U.S. as Global Growth Locomotive: Cutting Research») στην οποία επισημαίνεται ότι η πτώχευση ενός κράτους θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώχευση και άλλων κρατών, καθώς συχνά δανείζονται ή επαναδιαπραγματεύονται το χρέος τους με τους ίδιους επενδυτές, είτε πρόκειται για κράτη, είτε για ιδιώτες.
Σύμφωνα με την  Cristina Arellano, στέλεχος της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας, εάν μια χώρα χρεοκοπήσει αυξάνονται οι πιθανότητες να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς η ανακοίνωσή της εκτοξεύει παντού τις αποδόσεις των ομολόγων, καθιστώντας πανάκριβο το κόστος δανεισμού. Το κόστος μιας πτώχευσης είναι πολύ χαμηλότερο εάν την επαναδιαπραγματευτούν πολλές χώρες ταυτόχρονα.
Το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την πρόσφατη συμπεριφορά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πέντε εκ των οποίων έγιναν αποδέκτες σχεδίων διάσωσης, με πρώτη την Ελλάδα, καθώς καταδεικνύει τον συσχετισμό μεταξύ των spreads, των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων, που αποδίδεται στις κοινές συνδέσεις τους στην αγορά χρέους.


Read more: http://mignatiou.com/?p=13270#ixzz2gA6diZNn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου