Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Μεγάλη η ευθύνη της ΕΕ

Μεγάλη η ευθύνη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης

lathrometanastes01-27september2013
Εκτενές άρθρο του Νικόλαου Κατσίμπρα, εμπειρογνώμονα στον τομέα διεθνών σχέσεων και επίλυσης των συγκρούσεων, για το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, τις επιτυχείς προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τις αυξημένες ευθύνες της ΕΕ φιλοξενεί η διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «Greece’s Migration Problem: From Samos to Brussels».
Ο Κατσίμπρας αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εντυπωσιακή μείωση εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2012 υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, μέσω της εφαρμογής της επιχείρησης «Ασπίδα» και της ανάπτυξης 1.800 συνοριοφυλάκων στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.
Αναφέρεται επίσης εκτενώς στις ελλείψεις του συστήματος παροχής ασύλου στην ΕΕ, την περιπλοκότητα του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ, αλλά και την απροθυμία συνεργασίας πολλών χωρών προέλευσης μεταναστών όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, η Αλγερία και το Μαρόκο, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατες τις πιθανότητες επαναπατρισμού.
Η Ελλάδα έχει επιδείξει τις καλύτερες προθέσεις ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος αφιερώνοντας μεγάλο αριθμό πόρων και τεράστιες προσπάθειες στην αναδιάρθρωση των αστυνομικών της δυνάμεων για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, τώρα είναι η σειρά των Βρυξελλών να συμβάλλουν αποφασιστικά, καταλήγει ο αρθρογράφος. 
ΕΛΛΑΔΑ – ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
Στο νομοσχέδιο για τα δάση που χαλαρώνει τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και επιτρέπει την ανάπτυξη σε προστατευόμενες δασικές περιοχές αναφέρεται άρθρο του David Kashi στον ενημερωτικό ιστότοπο INTERNATIONAL BUSINESS TIMES με τίτλο «Goodbye Greek Forests, Hello Hotels».
Η Ελλάδα αναμένεται να ψηφίσει νόμο που αμβλύνει τους περιορισμούς δόμησης σε δημόσια και ιδιωτικά δάση, ακόμη και στην περίπτωση που χαρακτηρίζονται προστατευόμενα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε προς ψήφιση το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα μπορούσαν να οικοδομηθούν ξενοδοχεία σε δασικές περιοχές και να κατασκευασθούν γήπεδα γκολφ ή μονάδες spa.


Read more: http://mignatiou.com/?p=13254#ixzz2gDTW2Ror

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου