Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Έρχεται η ποινικοποίηση της προστασίας προσωπικών δεδομένων;

Με αφορμή την υπόθεση Snowden, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποχρέωσε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών κρυπτογραφημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας να κλείσει και να της παραδώσει όλα τα e-mails των χρηστών της. 

Τι ακριβώς σημαίνει η κίνηση αυτή για τους χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο; 

Activist Post 
11 Αυγούστου 2013 
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Ο πρώην υπάλληλος της NSA Edward Snowden χρησιμοποιούσε, όπως είναι γνωστό, ένα λογαριασμό κρυπτογραφημένης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για να επικοινωνεί μέσω απόρρητων μηνυμάτων με τον Glenn Greenwald και άλλους δημοσιογράφους. 

Λίγο διάστημα αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Snowden έκανε χρήση των υπηρεσιών της εταιρείας Lavabit,η κυβέρνηση των ΗΠΑ την εξανάγκασε σε κλείσιμο μετά από δέκα χρόνια παροχής υπηρεσιών.

Ο ιδιοκτήτης της Lavabit, Ladar Levison, έλαβε δικαστική εντολή να παραδώσει στις αρχές τα προσωπικά δεδομένα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας όλων των χρηστών. Ο Levison αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει «συνεργός σε εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Levison ισχυρίζεται ότι του είχαν δοθεί δύο επιλογές: να συνεργαστεί με τις αρχές ή να κλείσει την εταιρεία του. Πήρε τη γενναία απόφαση, όπως λέει, να αποχαιρετίσει την επιχείρηση που ο ίδιος έφτιαξε σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του ψηφιακού αστυνομικού κράτους. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του προς τους χρήστες σχετικά με το κλείσιμο της Lavabit: 


Φίλοι χρήστες της Lavabit,
Αναγκάστηκα να πάρω μια δύσκολη απόφαση, αφού μου έθεσαν το εξής δίλημμα: ή να γίνω συνεργός σε εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού ή να εγκαταλείψω ό, τι έκτισα με δέκα σχεδόν χρόνιασκληρής δουλειάς και να κλείσω την Lavabit. Μετά από αρκετή σκέψη, αποφάσισα να αναστείλω τη λειτουργία της υπηρεσίας. Μακάρι να υπήρχε κάποια νόμιμη οδός που θα μου επέτρεπε να μοιραστώ μαζί σας τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόφασή μου. Δεν υπάρχει. Νομίζω ότι δικαιούστε να γνωρίζετε τι συμβαίνει, αφού η τροπολογία υπ’ αριθμόν 1 του Συντάγματος υποτίθεται ότι μου εγγυάται το δικαίωμα να μιλάω ελεύθερα σε περιπτώσεις όπως η παρούσα. Δυστυχώς, όμως, το Κογκρέσο έχει ψηφίσει νόμους που εξασφαλίζουν το αντίθετο. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν μου επιτρέπεται να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μου κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι εβδομάδων, αν και έχω υποβάλει δύο φορές σχετικό αίτημα. 

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Έχουμε ήδη ξεκινήσει την απαιτούμενη διαδικασία η οποία θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για το Σύνταγμα στο Δ’ Εφετείο. Αν κερδίσουμε τη δίκη, η ευνοϊκή απόφαση θα μου επιτρέψει να επαναλειτουργήσω την Lavabit με προφίλ αμερικανικής εταιρείας. 

Η εμπειρία αυτή με δίδαξε ένα πολύ σημαντικό μάθημα, το οποίο, κατά την άποψή μου, όλοι θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν: 

Εάν δεν κινητοποιηθεί κατάλληλα το Κογκρέσο και εάν δεν υπάρξει κάποιο ισχυρό δεδικασμένο, θα ήθελα να συστήσω ρητά σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου, σε όποια γωνιά του πλανήτη και αν βρίσκονται, να μην εμπιστεύονται τα προσωπικά δεδομένα τους σε οποιαδήποτε εταιρεία διατηρεί φυσικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Με εκτίμηση, 

Ladar Levison
Ιδιοκτήτης και Διαχειριστής, Lavabit LLC

Υ.Γ. Η υπεράσπιση του Συντάγματος δυστυχώς κοστίζει. Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε τον δικαστικό αγώνα μας ενισχύοντας την προσπάθεια της Lavabit. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ


Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής έχει ήδη ποινικοποιηθεί, χωρίς κανείς να το γνωρίζει, και η κυβέρνηση κάνει ό, τι μπορεί για να αποκρύψει το γεγονός αυτό. 

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

Η αναδημοσίευση ενυπόγραφων άρθρων και μεταφράσεων του ιστολογίου επιτρέπεται μόνο με έγγραφη ενεργή αναφορά στο ιστολόγιο, ως ένδειξη σεβασμού προς τον γράφοντα, αλλά και ως αναγνώριση, έστω και δια της αντιγραφής, πως γινόμαστε καλύτεροι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου