Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Δεν έδειξαν ενδιαφέρον

Δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τη μάστιγα της λαθρομετάστευσης οι ηγέτες της Ευρώπης

Leta-Samaras02-22october2013
Το αίτημα των χωρών της νοτίου Ευρώπης για κοινές λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα προκάλεσε το περιορισμένο ενδιαφέρον των λοιπών Ευρωπαίων εταίρων στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, αναφέρει άρθρο της Matina Stevis.


Το κείμενοι δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Amid U.S. Spying Charges, Plight of Migrants in Europe Eclipsed».
 Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια, για τις τέσσερις χώρες που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη – την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Κύπρο – ο βαθμός στον οποίο το μεταναστευτικό ζήτημα επισκιάστηκε από τις νέες κατηγορίες περί αμερικανικής κατασκοπείας στους Ευρωπαίους συμμάχους ήταν ενδεχομένως εξαιρετικά δυσάρεστος. Συγκεκριμένα, το θέμα της λαθρομετανάστευσης συνιστούσε την πρώτη προτεραιότητα για τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες και ορισμένοι ηγέτες  προσπάθησαν να τονίσουν τη δεινή κατάσταση των λαθρομεταναστών.
Μεταξύ αυτών και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο, κάλεσε για «μια επί μακρόν καθυστερούμενη λύση στο οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης». Από την πλευρά του, ο Martin Schulz, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ότι η Λαμπεδούσα «πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική».
Ωστόσο, το αίτημά τους για μεγαλύτερες δεσμεύσεις ως προς θέμα της μετανάστευσης, φάνηκε – βάσει του σχεδίου του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου- ότι περιορίστηκε σε ορισμένες ‘χλιαρές’ (watered-down) παραγράφους. Ειδικότερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες δηλώνουν ότι το αίτημα για επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια προς τα αποκαλούμενα κράτη της ‘πρώτης γραμμής’ αφαιρέθηκε από το τελικό σχέδιο του ανακοινωθέντος, ενώ επίσης διεγράφη η πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης να καταστεί ο συντονισμός σε μεταναστευτικά θέματα προϋπόθεση για τη συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στους τομείς εμπορίου και εξωτερικής πολιτικής.
Την ίδια τύχη είχαν και ορισμένες, πιο ισχυρές λεκτικές αναφορές για μια συνολική (comprehensive) ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, η οποία θα συμπεριελάμβανε ένα εναρμονισμένο σύστημα ασύλου ανά την Ευρώπη. Ούτε εξάλλου έγινε τελικώς αναφορά στην ιδέα της αλληλεγγύης (solidarity) με στόχο την ίση κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ των κ-μ της ΕΕ.  Αντ΄αυτού τονίζεται, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν έτοιμοι να αναφέρουν ότι η μετανάστευση θα συζητηθεί εκ νέου σε ειδική σύνοδο αφιερωμένη στο συγκεκριμένο θέμα τον Ιούνιο του 2014.
Εν τω μεταξύ, προσθέτει η  Stevis, οποιαδήποτε δράση στον συγκεκριμένο τομέα, θα προέλθει από τις προτάσεις που αναμένεται να εμπεριέχονται στην έκθεση Δεκεμβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). 
Τη χθεσινή δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου της ΕΕ, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βρουν λύση στο χρόνιο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης το οποίο επηρεάζει ιδιαίτερα τα κ-μ της νοτίου Ευρώπης, προβάλλει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greece PM: Europe Must Tackle “Accute Problem” of Illegal Immigrants».
Στην ανταπόκριση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σαμαράς ήρθε σε επαφή με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Μάλτας προκειμένου να ζητήσουν το ενδεχόμενο της παροχής αυξημένης βοήθειας από την ΕΕ για περιπολίες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς ζήτησε χθες από τους ηγέτες της ΕΕ να βρεθεί η επί μακρόν καθυστερούμενη λύση στο οξύ πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, η οποία έχει μείζονα σημασία ιδιαίτερα για τις χώρες της νοτίου Ευρώπης.
Σύμφωνα δε με προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, γίνεται εκτενής αναφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά τονίζεται ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί πληρέστερα στη σύνοδο της ΕΕ τον Ιούνιο του 2014.
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Στα θέματα που θα απασχολήσουν την τρέχουσα Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αναφέρεται δημοσίευμα με την υπογραφή του Gavin Hewitt που αναρτάται στον ιστότοπο του δικτύου BBC («Focus on Growth on Eve of EU Summit»).
Το δημοσίευμα επισημαίνει τα θετικά βήματα προς την ανάπτυξη που έχουν λάβει χώρα στην ευρωζώνη και συγκεκριμένα: η ισπανική οικονομία φαίνεται να εξέρχεται της ύφεσης με θεαματική άνοδο των εξαγωγών στο 14,6% ενώ δείχνει να σταθεροποιείται η ανεργία, η Ιταλία επιτυγχάνει θετικό εμπορικό ισοζύγιο ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρούμενων των αποπληρωμών του χρέους) και η Ιρλανδία θα βγει από το πρόγραμμα διαρθρωτικής βοήθειας στα μέσα Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, παρά την πολιτική λιτότητας και τις περικοπές δαπανών, τα επίπεδα του χρέους των μελών της ευρωζώνης εξακολουθούν να αυξάνουν. Η ανεργία σημειώνει άνοδο στη Γαλλία, η Ιταλία επιχειρεί τη μείωση του εργατικού κόστους, οι Έλληνες εμπλέκονται σε διαφωνία με τους δανειστές τους για το κενό στον προϋπολογισμό, ενώ ο ελληνικός λαός είναι κατά μέσο όρο 40% φτωχότερος σε σχέση με το 2008.
Οι ιδέες και οι πρωτοβουλίες που έχουν εισηγηθεί οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων απαιτούν χρόνο και επί του παρόντος 26 εκ. άνθρωποι είναι άνεργοι στην ΕΕ. Απαιτείται ανάπτυξη της τάξης του 1,5% τουλάχιστον, ώστε να αρχίσει να καταπολεμάται η ανεργία. Βραχυπρόθεσμα, είναι σημαντικό να μπορέσουν οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις να δανειστούν με λογικά επιτόκια.
Οι σημαντικές αποφάσεις για το ευρώ δεν μπορούν να ληφθούν όσο η Γερμανία επιχειρεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Τους επόμενους μήνες και χρόνια είναι σαφές ότι η Ευρώπη θα εξακολουθεί να χτίζει την άμυνά της, ώστε να αποτρέψει μια νέα επάνοδο της κρίσης. Την Παρασκευή θα συζητηθεί το ζήτημα της μετανάστευσης από την Αφρική και τη Μ. Ανατολή και η αποτροπή των θαλάσσιων τραγωδιών. Ενδέχεται να δοθούν περισσότερα κεφάλαια στην Frontex.
Ορισμένοι εκ των ηγετών επιθυμούν μια ανοιχτή συζήτηση για το διαμοιρασμό ευθυνών και μια αλλαγή της πολιτικής ασύλου, ωστόσο η συζήτηση για τη μετανάστευση μπορεί τάχιστα να μετατραπεί σε συζήτηση για την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων στο εσωτερικό της ΕΕ. Θα υπάρξουν εκδηλώσεις αλληλεγγύης, οι σημαντικές αποφάσεις όμως θα μετατεθούν για τον επόμενο Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές. Τα ερωτήματα λοιπόν για το πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη, ποια θα είναι τα βήματα για την ενοποίηση και τι σημαίνει η αλληλεγγύη, παραμένουν.


Read more: http://mignatiou.com/?p=14776#ixzz2iojqvz7L

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου