Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Άγνωστοι Έλληνες ήρωες: Λέλα Καραγιάννη, η Μπουμπουλίνα της Κατοχής




Συνεχίζουμε την έρευνά μας πάνω στους αγνώστους, στο ευρύ κοινό, Έλληνες ήρωες, οι οποίοι ξεπροβάλλουν από κάθε σελίδα της μακραίωνης ιστορίας μας θυμίζοντάς μας πως πάντα και παντού θα υπάρχουν άνθρωποι ακέραιοι που θα στέκονται στο ύψος των εκάστοτε περιστάσεων, «αμόλυντοι» από κάθε είδους προπαγάνδα και θα τολμούν την υπέρβαση για χάρη του κοινού καλού…


Ανάμεσά τους και η ατρόμητη εθνομάρτυρας Λέλα Καραγιάννη που έβαλε την πατρίδα μας πάνω και από τα ίδια της τα παιδιά. Σε διλήμματα που για όλους μας θα ήταν δύσκολα εκείνη ήξερε εκ των προτέρων την απάντηση.

Η Λέλα ή Ελένη, όπως ήταν το βαφτιστικό της όνομα, συνέβαλε τα μέγιστα στην εθνική αντίσταση, κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, μετατρέποντας μάλιστα το σπίτι της σε αρχηγείο της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα». Την εν λόγω οργάνωση δημιούργησε και χρηματοδότησε η ίδια, το 1941. Με την στρατηγική και την δράση της βυθίστηκαν αμέτρητα πλοία, ανατινάχτηκε το αεροδρόμιο του Τατοϊου και κάηκαν αποθέματα βενζίνης και πυρομαχικών του αντιπάλου.

Τον Ιούλιο,όμως, του 1944, η Λέλα Καραγιάννη συνελήφθη από την Γκεστάπο μαζί με πέντε από τα επτά παιδιά της, βασανίστηκε στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, προκειμένου να υποστεί σκληρά βασανιστήρια για να της αποσπαστούν πληροφορίες.
Δεν ήξεραν, όμως, πως «μία Ελληνίδα ποτέ της δεν παραδίνεται», όπως είχε βροντοφωνάξει στους Κομιτατζήδες και η δασκάλα Κατερίνα Χατζηγεωργίου και όπως έπρατταν ανέκαθεν χιλιάδες Ελληνίδες πριν από εκείνην…

Έτσι κι εκείνη, αντάξια συνεχιστής των προκατόχων της, αρνήθηκε να αποκαλύψει την οποιαδήποτε πληροφορία και προτίμησε τον δρόμο που θα την οδηγούσε στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Στις πιέσεις τους χαρακτηριστικά απάντησε:
«Ζητάτε από μια Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της για την Πατρίδα της με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της.
Έ, λοιπόν, ΟΧΙ!
Μάθετε ότι τα παιδιά μου ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούνους και όλη την Γερμανία σας !….»



Η απάντησή της αυτή, που έκρυβε το ανυπέρβλητο μεγαλείο της αυτοθυσίας, της αυταπάρνησης και της γενναιότητας, την οδήγησε άλσος Χαϊδαρίου μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, όπου και εκτελέστηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, έναν μήνα, δηλαδή, πριν από την Απελευθέρωση.

Η Λέλα Καραγιάννη έμεινε στην ιστορία ως η πολύτεκνη μητέρα που δεν υπολόγισε τον κίνδυνο που διέτρεχε η οικογένεια της και δεν «προσκύνησε» τον εχθρό.. Αλλά τέτοιες συμπεριφορές εξοργίζουν ή και μπερδεύουν τον εχθρό καθώς είναι κάτι το άγνωστο γι αυτούς.

Το 1947 η Ακαδημία Αθηνών της απένειμε το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας.
Εμείς ας της χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, όχι μόνο γιατι συνέβαλε στην απελευθέρωση της Ελλάδας αλλά και γιατί η δράση της πάντα θα συνιστά μία «μάσκα οξυγόνου» στην ασφυκτική κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει…

ΠΥΓΜΗ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου