Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Κρύβουν τα στοιχεία που έδωσαν οι Νορβηγοί για τα κοιτάσματα


“Ντροπή στο υπουργείο”, λέει ο Φώσκολος



Κρύβουν τα στοιχεία των Νορβηγών για τα κοιτάσματα

“Είναι ντροπή” λέει ο καθηγητής Φώσκολος


Στο.. συρτάρι κρατά το υπουργείο Περιβάλλοντος τα στοιχεία που παρέδωσαν οι Νορβηγοί για τα κοιτάσματα, καταγγέλλει στην «Π» ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης, δρ. Αντώνης Φώσκολος.

Όπως είχε γράψει η «Π», αρχές Νοεμβρίου η νορβηγική εταιρεία PGS είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Ο κ. Φώσκολος αναφέρει πως «το υπουργείο κρύβει τα στοιχεία, κανένας δε λέει τι είπανε στο υπουργείο, τα κρύβουμε, τα βάζουμε στο συρτάρι, είναι ντροπή».



Όπως λέει, ανάλογη ιστορία είχε δημιουργηθεί με την έρευνα που είχαν πραγματοποιήσει οι Γάλλοι για τη λεκάνη του Ηροδότου το 2010 που έδειχνε ότι είχε κοιτάσματα. Ο κ. Φώσκολος, μάλιστα, όπως λέει, αναγκάστηκε να «κλέψει» τα στοιχεία, «το υπουργείο δε λέει τίποτα, μέχρι πότε θα κλέβουμε για να μαθαίνουμε; Δεν έχει δικαίωμα ο ελληνικός λαός να μάθει;», τονίζει.

Το υπουργείο, μέχρι σήμερα, κάνει λόγο για ενθαρρυντικά στοιχεία και για 15 οικόπεδα που θα δημιουργηθούν, χωρίς να διευκρινίζει τις ακριβείς τοποθεσίες.

Ο κ. Φώσκολος τονίζει πως «όλα γίνονται κρυφά, κάτω από το τραπέζι, τη στιγμή που όλοι μιλάνε για διαφάνεια» και καλεί την περιφέρεια Κρήτης αλλά και τους βουλευτές του νησιού να ενεργοποιηθούν για να μπει δυναμικά η Κρήτη στο παιχνίδι.

“Μη μας τρομάζουν τα βάθη” 

Το τελευταίο διάστημα πολλοί ειδικοί κάνουν λόγο για μεγάλα βάθη, στα οποία βρίσκονται τα κοιτάσματα της Κρήτης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην εξόρυξή τους.

Ο κ. Φώσκολος τονίζει πως τα μεγάλα βάθη δεν πρέπει να μας τρομάζουν αφού « τα αποθέματα πρέπει να είναι τεράστια, στην Κρήτη μιλάμε για ένα με δύο δις και θα έρθουν οι μεγάλες εταιρείες, δεν είναι αποτρεπτικά τα βάθη», αναφέρει και προσθέτει « μη σας τρομάζει αυτό, είναι εκμεταλλεύσιμα, υπάρχει η τεχνολογία».

Όπως αναφέρει, στο Ισραήλ υπάρχουν ανάλογα βάθη ενώ στην Κύπρο κατασκευάζονται ειδικές πλωτές εξέδρες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Ο κ. Φώσκολος λέει χαρακτηριστικά πως «το θέμα είναι να μπορέσουμε να πάμε λίγο γρήγορα, όμως, φοβάμαι πολύ γιατί έχει περάσει πάνω από ενάμισης χρόνος για να υπογραφούν οι συμβάσεις, φανταστείτε να έρθουν μεγάλες εταιρείες και να περιμένουν την υπογραφή άντλησης. 

Αυτό κάνει η γραφειοκρατία στην Ελλάδα, για να αρχίσει η έρευνα είναι μεγάλες οι καθυστερήσεις, δεν επιτρέπεται, δεν ξέρω αν είναι σκόπιμο ή όχι. Έχεις μια Ελλάδα που πεινάει και προσπαθεί να σηκώσει κεφάλι και καθυστερείς την ανάσταση ενώ έχουν βρεθεί στόχοι και εταιρείες;”. 

Προσοχή! Αυτό το άρθρο έχει συνέχειες ...
Παρακαλώ χρησιμοποιείστε τα παρακάτω links για να τις διαβάσετε.
Κρύβουν τα στοιχεία που έδωσαν οι Νορβηγοί για τα κοιτάσματα
Καθυστερήσεις παρά το διεθνές ενδιαφέρον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου