Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Λαβρόφ:











Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ έβαλε, για άλλη μία φορά, τα πράγματα στη σωστή τους θέση όσον αφορά την κατάσταση στην Συρία. 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου κορυφής Ρωσίας-ΕΕ στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι η απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία της χώρας δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. 

Χαρακτηριστικά αναφέρει τα προηγούμενα παραδείγματα Μιλόσεβιτς, Σαντάμ Χουσεΐν και Καντάφι, για να προειδοποιήσει τους Δυτικούς ότι αυτό που θέτουν ως αίτημα δεν είναι ώριμη σκέψη αλλά εμπαθής και ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων που "μισούν προσωπικά τον Άσαντ".
Συγκεκριμένα τόνισε ότι «οι βασικοί στόχοι της Διάσκεψης της Γενεύης ήταν να σταματήσει η βία, η επίλυση των προβλημάτων ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η συναίνεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, για το πώς θέλουν να διαχειρίζονται μια ανεκτική, δημοκρατική και ελεύθερη Συρία, απαλλαγμένη από τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».
«Η Ρωσία δεν υποστηρίζει συγκεκριμένα άτομα στη Συρία. Δεν έχει φιλίες ούτε με τον Άσαντ, ούτε με την οικογένειά του. 
Ανησυχούμε, όμως, βαθιά για τη χώρα, η οποία είναι η κοιτίδα του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται υπό πολιορκία από τους εξτρεμιστές και τρομοκράτες, οι οποίοι δεν σέβονται καμία θρησκεία, λεηλατούν τζαμιά και μοναστήρια, σκοτώνουν ιερείς, γέροντες, γυναίκες και παιδιά, χωρίς να σέβονται κανέναν απολύτως νόμο ή κανόνα», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Έχουμε δηλώσει ότι είναι απαράδεκτο να επικεντρωνόμαστε σε ατομικά αιτήματα. Μπορώ να σας πω ότι  θα ήταν πολύ εύκολο να απομακρυνθεί ο Άσαντ εάν αυτό σήμαινε ότι όλα θα έρθουν στη θέση τους.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε τη Γιουγκοσλαβία, όπου όλοι (σ.σ. στην Δύση) ήθελαν την απόσυρση του Μιλόσεβιτς, αλλά μετά είδαμε τι συνέβη. 
Είδαμε, επίσης, και στο Ιράκ, όπου υπήρχε μια παρόμοια προσέγγιση με τον Σαντάμ Χουσεΐν και στη συνέχεια στη Λιβύη με τον Καντάφι, βλέπουμε που οδήγησε όλο αυτό. 
Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε μια εμμονή για αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, επειδή κάποιος μισεί προσωπικά τον Άσαντ. Αυτή δεν είναι ώριμη συμπεριφορά», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.
Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τις βασικές αρχές για πώς ακριβώς θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, κατέληξε ο Λαβρόφ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου