Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

SOS: Πρώτες βοήθειες για επείγοντα οδοντιατρικά περιστατικά

Γράφει η συνεργάτιδα του Bemary.com, Οδοντίατρος Συμεωνία Μπόσνα*

Οι οδοντίατροι δέχονται καθημερινά τηλέφωνα από τρομοκρατημένους ασθενείς με επείγοντα οδοντιατρικά προβλήματα. Το κάθε περιστατικό έχει φυσικά την μοναδικότητά του, αλλά το σίγουρο είναι πως όλα αντιμετωπίζονται ευκολότερα όταν επικρατεί ψυχραιμία και όταν, μέχρι ο ασθενής να φτάσει στον ιατρό, έχει κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς.

Τα πιο συχνά επείγοντα περιστατικά αφορούν σε:
1.έντονο πόνο: Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί όταν ένα δόντι φλεγμαίνει (από τερηδόνα ή τραυματισμό), όταν υπάρχει απόστημα ή όταν ένα δόντι, πχ ο φρονιμίτης, ανατέλλει.
Τι μπορείτε να κάνετε: Πάρτε παυσίπονο ή αντιφλεγμονώδες, κάντε «μπουκώματα» με κρύο νερό και κλείστε άμεσα ραντεβού με τον οδοντίατρο. 
Μη χρησιμοποιείτε αλκοόλ (πχ τσίπουρο) ή ασπιρίνη επάνω στην περιοχή που πονάει  γιατί μπορεί να προκαλέσετε εγκαύματα στον βλεννογόνο του στόματος. Μη ξεκινήσετε αντιβιοτική αγωγή αν δε μιλήσετε πρώτα με τον ιατρό σας.
2. Αιμορραγία: Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί μετά από εξαγωγή ή μετά από δάγκωμα του μάγουλου ή της γλώσσας.
Σε αυτή την περίπτωση διπλώστε μια καθαρή γάζα (όχι βαμβάκι) και με τα δόντια σας πιέστε την πάνω στην περιοχή που αιμορραγεί. Επαναλάβετε αν χρειαστεί. Αν η αιμορραγία δε σταματήσει επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.
3. Σπάσιμο δοντιού: Τα δόντια σπάνε είτε από τερηδόνα είτε από οξύ τραυματισμό (πχ από χτύπημα) είτε από συνεχείς μεγάλες συγκλεισιακές δυνάμεις (πχ από έντονο σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια της νύχτας).
Αν έχει σπάσει μόνο ένα κομμάτι μπροστινού δοντιού, βρείτε το και βάλτε το μέσα σε νερό. Πιθανότατα ο οδοντίατρος να μπορεί να το κολλήσει! Κλείστε ραντεβού το συντομότερο με τον οδοντίατρο, ειδικά αν πονάτε, γιατί μπορεί από το κάταγμα να έχει προσβληθεί το νεύρο του δοντιού. Να θυμάστε ότι ακόμα και αν δεν πονάτε τη στιγμή του κατάγματος το τραυματισμένο δόντι μπορεί να δώσει συμπτώματα και έπειτα από καιρό, οπότε πρέπει να αξιολογηθεί από τον ιατρό.
4. Εκγόμφωση δοντιών: Κάποιες φορές από χτύπημα βγαίνουν από τη θέση τους τα πρόσθια δόντια!
Αν το δόντι που έχει βγει είναι νεογιλό, δυστυχώς δεν επανατοποθετείται και ο οδοντίατρος θα κρίνει πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αν όμως το δόντι που έχει βγει είναι μόνιμο, πρέπει να το βρείτε, να το ξεπλύνετε χωρίς να το πιάσετε από τη ρίζα και, αν μπορείτε, να το τοποθετήσετε στη θέση του και να το κρατήσετε σταθερά με μια καθαρή γάζα. Αν αυτό σας δυσκολεύει, τοποθετήστε το σε γάλα, ορό, νερό ή κρατήστε το μέσα στο στόμα σας μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο για να προσπαθήσει να το επανεμφυτεύσει. Το αν θα σωθεί το δόντι σας εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο γρήγορα θα φτάσετε στον οδοντίατρο (ιδανικά μέσα σε 30 λεπτά με 2 ώρες).
Πολλά επείγοντα περιστατικά θα μπορούσαν να μην είχαν συμβεί αν οι ασθενείς είχαν λάβει προληπτικά μέτρα. Υπάρχουν αρκετά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να ζήσετε τη δυσάρεστη εμπειρία ενός ξαφνικού οδοντιατρικού προβλήματος.
Για παράδειγμα: 
•    Αν κάνετε κάποιο ¨βίαιο¨ σπορ ή σφίγγετε/ τρίζετε τα δόντια σας καλύτερα να φοράτε ένα εξατομικευμένο νάρθηκα.
•    Προσέχετε όταν τρώτε σκληρές και κολλώδεις τροφές.
•    Μη μασάτε αντικείμενα (πχ στυλό) ή τα νύχια σας.
•    Μη φοράτε κοσμήματα στο στόμα.
•    Διατηρείστε καλή στοματική υγιεινή και επισκεφθείτε τον οδοντίατρο για έλεγχο μία φορά το εξάμηνο.
*Η Συμεωνία Μπόσνα, είναι Χειρουργός Οδοντίατρος, Ειδικευθείσα στην Προσθετική Εμφυτευματολογία Α.Π.Θ   
Επισκεφθείτε το site της: www.donti.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου